Sissejuhatus
Isikliku hügieeni säilitamine on oluline osa meie igapäevasest elust. See hõlmab mitmeid harjumusi ja tavasid, mis aitavad kaitsta meid haiguste eest ning tagavad meie heaolu. Isikliku hügieeni nõuded hõlmavad keha, suuhügieeni, toidu ja üldist keskkonda. Oluline on mõista ja rakendada neid nõudeid, et säilitada tervist ja vältida haiguste levikut.
Loe veel: HÜGIEENINÕUDED NING NENDE RAKENDAMISE TÄHTSUS
Hea teada:
Miks on isiklik hügieen oluline?
Isikliku hügieeni olulisust ei saa alahinnata. See on võti haiguste ennetamisel ja heaolu säilitamisel. Puhtus aitavad vältida bakterite ja mikroobide levikut, mis võivad põhjustada haigusi.
Puhtad püksid, parajalt pikad õige suurusega hästiistuvad puhtad tööriided. Praktiline ja puhas põll. Müts, mis katab juukseid, ka lühikeste juuste korral. Sellisena näevad sind kliendid ja külalised – sellepärast on üldmulje tähtis.
Ära tööta lakitud küüntega. See käib nii värvilise kui värvitu küünelaki kohta, sest lakk võib kergelt ära tulla ja sattuda toitu.
NB! Kätepesukraanikauss peab olema nõuetekohane ning kasutatav ainult käte pesemiseks.
Käed peavad olema alati puhtad, küüned lühikesed ja lakita ning küünealused puhtad.
Kummikindad ja nende kasutamine
NB! Pead tuleb pesta regulaarselt, sest peanahal on väga palju baktereid.
Bakterit Staphylococcus aureus leidub täiskasvanud inimestel limaskestadel (suus, ninas, kõrvades) aga ka kätel, kust bakterid satuvad toidu sisse ja saastavad selle.
NB!
Enne tööle asumist, võta ära sõrmused, ehted ja kell. Sõrmuste ja käevõrude alla on bakteritel hea end peita ja toiduainetele edasi levida.
NB! Toitu käitlev töötaja ei tohi kanda
NB! Tugeva lõhnaõli lõhn võib rikkuda toidu maitset, eriti rasvase toidu maitset.
Käitlemisruumis keelatud tegevused:
Kaitseriietust kantakse selleks, et toitu saastumise eest kaitsta.
Firma omanik peab kindlustama toitu käitleva töötaja tööriietuse…
Kaitseriietus peab katma töötaja isiklikke riideid täielikult ning kaitseriietust ei tohi kanda väljaspool tööpiirkonda.
Üks oluline viis tagada toiduhügieeni järgimine on läbida vastav koolitus. See pakub teadmisi toiduohutuse põhimõtetest, hügieenistandarditest ja nõuetest toidu käitlemisel. Kursus annab vajalikud oskused ja teadmised, et tagada toiduohutus nii koduses keskkonnas kui ka toiduettevõtetes. Käsitletakse olulisi teemasid nagu toidu kuumtöötlemine, ristsaastumise vältimine ja isikliku hügieeni säilitamine toidu käitlemisel ja palju muud.
Miks on toiduhügieeni koolituse läbimine oluline?
Loe rohkem: TOIDUVALMISTAJATE HÜGIEENINÕUDED JA NENDE JÄRGIMISE OLULISUS
Kokkuvõte
Isikliku hügieeni nõuete järgimine on oluline meie tervise ja heaolu tagamiseks. Korralik keha- ja suuhügieen ning toitumishügieen aitavad vältida haigusi ja säilitada heaolu. Toiduohutuse kursustel osalemine annab vajalikud teadmised ja oskused toiduga seotud riskide vähendamiseks ning tagab toiduohutuse kõrgetasemelise järgimise. Teadlikkus ja ennetamine on võtmetähtsusega, et tagada meie enda ja teiste tervislik eluviis.
See kõik saadaval 24/7
Koolitus on vastavuses:
Kui koolitus ei sobi, tagastame esmatellijale 100% koolituse maksumuse. Loe lisaks SIIT.