Puhastusvahendite kasutus toidukäitlejatele 

Puhastusvahendite kasutus toidukäitlejatele

Sissejuhatus

Korralik köögitarvete ja pindade puhastamine ning desinfitseerimine on oluline samm toiduvalmistamisel ja köögis üldiselt, tagades toiduhügieeni ning ohutuse. Hügieeninõuete järgimine aitab ennetada bakterite ja mikroobide levikut, mis võivad põhjustada erinevaid terviseriske.

Tarvikute puhastamine

Köögitarvikute, nagu noad, lõikelauad ja köögiriistad, puhastamine peaks olema põhjalik ja regulaarne. Kasutatud köögiriistad tuleks kohe pärast kasutamist loputada sooja vee all, et eemaldada toidujäägid. Seejärel tuleks neid pesta nõudepesuvahendiga. Lõikelauad ja köögipinnad peaksid olema siledad, ilma pragudeta, et mikroobidel ei oleks peidupaiku. Desinfitseerimiseks võib kasutada köögipuhastusvahendeid või erinevaid keemilisi lahuseid.

Desinfitseerimisvahendid

Eestis on mitmeid levinud desinfitseerimislahendusi, mida kasutatakse hügieeni tagamiseks erinevates keskkondades. Mõned peamised desinfitseerimisvahendid hõlmavad:

Alkoholipõhised käte desinfitseerimisvahendid (alkoholipõhised kätegeelid):

  • Alkoholipõhised desinfitseerimisvahendid on tõhusad kätekihi eemaldamisel ja mikroobide tapmisel. Need on mugavad kasutada ja levinud nii avalikes kohtades kui ka isikliku hügieeni tagamiseks kodus.

Vesinikperoksiid:

  • Vesinikperoksiid on laialdaselt kasutusel desinfitseerimisvahendina. See on efektiivne bakterite, seente ja viiruste vastu ning seda võib kasutada pindade ja haavade puhastamiseks.

Desinfitseerimisvahendid pindadele:

  • Mitmesugused desinfitseerimisvahendid, nagu klooripõhised puhastusvahendid või desinfitseerivad pihustid, on saadaval koduseks ja professionaalseks kasutamiseks. Need aitavad tagada köögi- ja sanitaarruumide pindade puhtuse.

Kvaternaarsed ammooniumsoolad (kvaternaarsed ammoniumühendid):

  • Need desinfitseerimisvahendid on efektiivsed bakterite, viiruste ja seente vastu. Neid kasutatakse sageli meditsiiniasutustes ja toiduainetööstuses.

Joodipõhised desinfitseerimislahendused:

  • Joodipõhiseid lahendusi võib kasutada nii haavade desinfitseerimiseks kui ka pindade puhastamiseks. Need omavad antimikroobseid omadusi.

On oluline järgida tootja juhiseid ja soovitusi, kui kasutatakse desinfitseerimisvahendeid erinevates kontekstides. Lisaks desinfitseerimisele on oluline säilitada üldine puhtus, järgida hügieenistandardeid ning kasutada õigeid puhastusvahendeid vastavalt vajadusele.

Kokkuvõte

Korrapärane ja põhjalik köögipuhastus on hädavajalik toiduohutuse tagamiseks ning köögis puhtuse ja korrastatuse säilitamiseks. Õigete puhastusvahendite ja desinfitseerimistehnikate kasutamine aitab kaitsta nii toiduvalmistajaid kui ka toidu tarbijaid, tagades, et söödav toit oleks ohutu ja maitsev.

Loe lisaks: KÄTE PESEMISE OLULISUS

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS INTERNETIS

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS on ette nähtud kõikidele toidu käitlemisega kokku puutuvatele töötajatele, (tootmine, kaubandus, toitlustamine vm.). Koolitust aktsepteerib Põllumajandus- ja Toiduamet.
Saadaval EESTI, VENE, UKRAINA, INGLISE keeles.
Koolitus on saadaval 24/7 ehk telli ja läbi siis kui ise soovid.
Toiduhügieeni e-koolitus - Koolitusveeb.ee

Toiduhügieeni koolitus

Hind11 €
Loe edasi

Video toiduhügieeni koolituse läbimise kohta:

5 LIHTSAT SAMMU TOIDUHÜGIEENI TUNNISTUSE SAAMISEKS

  • Registreeri kasutajaks
  • Vormista tellimus
  • Maksa ülekandega või läbi pangalingi
  • Läbi koolitus
  • Prindi tunnistus või saada e-mailile

See kõik saadaval 24/7

TAGATUD KVALITEET

Koolitus on vastavuses:

  • TUNNUSTATUD EESTI HARIDUSE KVALITEEDIAGENTUURI POOLT
  • ESIMENE, VANIM NING SUURIM VEEBIPÕHISE HÜGIEENIKOOLITUSE PAKKUJA EESTIS
  • ESMATELLIJALE 100% RAHA TAGASI GARANTII!

KVALITEEDIGARANTII

Kui koolitus ei sobi, tagastame esmatellijale 100% koolituse maksumuse. Loe lisaks SIIT.

Soovid koolitust tellida?

Registreeri kasutajaks

Registreeri

Tekkis küsimus?

Võta meiega ühendust

KONTAKT