Toiduhügieenikoolitus ohutuks toitlustuseks

Toiduhügieenikoolitus toidukäitlejatele

Sissejuhatus
Toiduhügieen on oluline märksõna igaühe jaoks, kes tegeleb toidu valmistamise, töötlemise või serveerimisega. Olgu tegemist koduköögi entusiasti või professionaalse peakokaga – teadmised heast hügieenist aitavad hoida nii tervist kui ka mainet. Toiduhügieen hõlmab praktikaid, mis välistavad toidu saastumise, vähendavad toidust põhjustatud haiguste riski ning kindlustavad ohutu ja kvaliteetse toote tarbijale. Kõige tähtsam on aru saada, et korrektne käitumine toiduga algab juba toorainete ostmisest ning lõpeb alles valmistoitude turvalise säilitamisega. Järgnevalt käsitleme põhilisi toiduhügieeni nõudeid ja anname ülevaate, miks on vastav toiduhügieenikoolitus iga toiduga kokku puutuva inimese jaoks lausa möödapääsmatu.

 

Loe veel: TOIDUOHUTUSE TAGAMISEKS TOIDUHÜGIEENI KOOLITUS

 

Mis on toiduhügieen?

Toiduhügieen hõlmab kõiki neid meetodeid, reegleid ja protseduure, mis aitavad ennetada mikroobide, bakterite, viiruste ja teiste saasteainete sattumist toitu. Hea toiduhügieeni praktika ei piirdu ainult kätepesu või pinna puhastamisega – see ulatub kaugemale. Siia alla kuuluvad õigete töövõtete kasutamine köögis, nõuetekohane köögiseadmete hooldus, toidu säilitamine sobival temperatuuril ning ka ohutute tooraineallikate valik. Kui toiduhügieen on tagatud, püsivad inimesed terved, väheneb raiskamine ning paraneb toidu üldine kvaliteet.

 

Miks on toiduhügieenikoolitus vajalik?

  1. Terviseriskide ennetamine
    Toiduhügieeni rikkumine võib viia toidumürgistuste ja teiste tõsiste tervisekahjustusteni. Koolituse käigus õpetatakse tundma levinumaid patogeene nagu Salmonella, Listeria, E. coli ja Campylobacter ning antakse juhiseid nende ennetamiseks. Regulaarsed koolitused aitavad värskendada teadmisi ja ennetada võimalikke vigu.
  2. Õiguslikud nõuded
    Paljudes riikides – sh Eestis – kehtivad ranged õigusaktid, mis reguleerivad, kuidas peab toitu käitlema. Ettevõtetel, mis tegelevad avaliku toitlustusega, on kohustus tagada töötajate piisav toiduhügieenikoolitus. See tähendab, et nii uued töötajad kui ka pikaajalised kokad peavad olema kursis värskete nõuetega.
  3. Majanduslik kasu
    Hea toiduhügieen tähendab vähem jäätmeid, vähem kaebusi ja vähem tõrkeid tööprotsessis. Koolitus aitab personali teadlikumaks teha, et nad oskaksid ära hoida saastumise ja riknemisega kaasnevaid kahjusid. Seeläbi suudetakse säilitada klientide rahulolu, mis omakorda toob kaasa parema kasumi.

 

Olulised aspektid toiduhügieeni tagamisel

  1. Kätepesu
    Üks kõige lihtsamaid, kuid samas tähtsamaid toiduhügieeni reegleid on kätepesu. Käsi tuleks pesta enne toiduga tegelemist, erinevate toorainetega kokku puutumisel ning alati pärast tualeti kasutamist või muu musta töö tegemist. Korralik kätepesu vähendab toidu saastumise võimalust oluliselt.
  2. Pinna ja töövahendite puhtus
    Noad, lõikelauad, potid ja pannid peavad olema laitmatus korras. Erinevate toorainete, eriti toore liha, kala ja köögiviljade lõikamiseks on soovitatav kasutada eraldi lõikelaudu. See väldib ristsaastumist ja hoiab toidu ohutu.
  3. Personaalne hügieen
    Terved ja puhtad tööriided, korralikult kinnitatud juuksed ning vajadusel kaitsemütsid on samuti osa toiduhügieenist. Töövahenditena tuleks kasutada ka kindaid, kui käes on nahavigastusi või kui töötajad puutuvad kokku eriti tundlike toiduainetega.
  4. Ristsaastumise vältimine
    Ristsaastumine tähendab mikroobide kandumist ühelt pinnalt või toidult teisele. Selle vastu aitab toor- ja valmistoitude eraldi hoidmine, erinevate serveerimis- ja valmistamisvahendite kasutamine ning koristamine igas tööetapis. Näiteks ei tohi kasutada sama nuga toore kana tükeldamiseks ning valmis salati hakkimiseks.

 

Kokkuvõte

Toiduhügieen mõjutab otseselt meie tervist, ohutust ning toidukogemuse kvaliteeti. Regulaarne ja põhjalik toiduhügieenikoolitus kindlustab, et nii kodus kui ka professionaalses keskkonnas järgitakse parimaid praktikaid. See on oluline nii kliendi kui ka töötaja seisukohalt: terviseprobleemide ennetamine, kõrge kvaliteedistandard ning selge töökorraldus loob vankumatu aluse edule. “Toiduhügieen” pole pelgalt kohustuslik termin, vaid tänapäeva toidutööstuse ja toitlustuse vundament, mille abil tagada usaldus, mainesäilimine ja pikaajaline edu.

 

Loe lisaks: TOIDUOHUTUS – TOIDUHÜGIEENI KOOLITUS

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS VEEBIS

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS Seda on vaja läbida kõigil töötajatel, kes puutuvad kokku toidu käitlemisega, (tootmine, kaubandus, toitlustamine vm.). Koolitust aktsepteerib Põllumajandus- ja Toiduamet.
Saadaval EESTI, VENE, UKRAINA, INGLISE keeles.
Koolitus on saadaval 24/7 ehk telli ja läbi siis kui ise soovid.
Toiduhügieeni e-koolitus - Koolitusveeb.ee

Toiduhügieeni koolitus

Hind16 €
Loe edasi

Video toiduhügieeni koolituse läbimise kohta:

5 LIHTSAT SAMMU TOIDUHÜGIEENI TUNNISTUSE SAAMISEKS

  • Registreeri kasutajaks
  • Vormista tellimus
  • Maksa ülekandega või läbi pangalingi
  • Läbi koolitus
  • Prindi tunnistus või saada e-mailile

See kõik saadaval 24/7

TAGATUD KVALITEET

Koolitus on vastavuses:

  • TUNNUSTATUD EESTI HARIDUSE KVALITEEDIAGENTUURI POOLT
  • ESIMENE, VANIM NING SUURIM VEEBIPÕHISE HÜGIEENIKOOLITUSE PAKKUJA EESTIS
  • ESMATELLIJALE 100% RAHA TAGASI GARANTII!

KVALITEEDIGARANTII

Kui koolitus ei sobi, tagastame esmatellijale 100% koolituse maksumuse. Loe lisaks SIIT.

Soovid koolitust tellida?

Registreeri kasutajaks

Registreeri

Tekkis küsimus?

Võta meiega ühendust

KONTAKT
Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Nõustun Kasutustingimused