Toiduhügieenikoolitus – võtmetähtsusega ohutu ja kvaliteetse toitlustuse tagamisel

Toiduhügieenikoolitus – võtmetähtsusega ohutu ja kvaliteetse toitlustuse tagamisel

Sissejuhatus
Toiduhügieenikoolitus on teema, mille tähtsust ei saa tänapäeval alahinnata. Olgu tegemist suurte toitlustusettevõtete, väikepoodide, kooliköökide, lasteaedade või kodukohvikutega – ühiseks nimetajaks on vajadus tagada ohutu ja kvaliteetne toit kõikidele tarbijatele. Toiduhügieenikoolitus keskendub puhta ning korrektse käitlemise põhimõtetele, mis aitavad ennetada haiguspuhanguid ja hoida ettevõtete mainet laitmatuna. Mida paremini ollakse kursis hügieeninõuete, seadusandluse ja eeskirjadega, seda turvalisemalt saavad nii töötajad kui ka tarbijad tunda end iga einestamise juures.

 

Loe lisaks: TOIDUVALMISTAMISE JA SÄILITAMISE OHUTUS – TOIDUHÜGIEEN

 

Miks on toiduhügieenikoolitus oluline?

  1. Terviseriskide ennetamine
    Toiduhügieenikoolitus annab põhjaliku ülevaate, kuidas ära tunda ja vältida võimalikke saastumisallikaid. Tegemist võib olla bakterite, viiruste või muude mikroorganismidega, mis satuvad toidule kas valesti puhastatud tööriistade, hooletu kätepesu või ebapiisava säilitamise tõttu. Üksainus viga võib kaasa tuua massilisi haigestumisi, mis mõjutavad nii ettevõtte mainet kui ka inimeste tervist.
  2. Seaduse- ja regulatsioonide järgimine
    Eestis on kehtestatud mitmeid õigusakte ning Terviseameti juhiseid, mis sätestavad, kuidas tuleb toitu käidelda. Need hõlmavad kõike alates hoiustamisest, säilitustemperatuuridest ja pakendamisest kuni serveerimiseni välja. Toiduhügieenikoolitus aitab selgitada kehtivate reeglite olemust, uuemaid muudatusi ning tagab, et kõik töötajad oleksid hästi informeeritud ja järgiksid nõudeid ka praktikas.
  3. Maine ja kliendilojaalsus
    Toitlustusasutuse või -ettevõtte maine võib olla väga habras. Kui klientide seas levib teave võimalike toiduga seotud terviseprobleemide kohta, võib sellel olla pikaajaline negatiivne mõju. Korralikult läbitud toiduhügieenikoolitusel omandatud teadmised ning praktika annavad kindluse, et iga toode, mis klientideni jõuab, on ohutu ja kvaliteetne.
  4. Kulude kokkuhoid
    Kehtestatud hügieenipraktikate eiramine võib tähendada lisakulusid riknenud tooraine tõttu, võimalikke trahve järelevalveasutuste poolt või isegi ajutist tegevuse peatamist. Vastupidi, korrektsed toidukäitlusvõtted tõstavad efektiivsust ja aitavad hoida ressursse kokku, sest väheneb rikete, reostuste ja äraviskamise vajadus.

 

Peamised teemad toiduhügieenikoolitusel

  • Puhastus ja desinfitseerimine
    Tavaline koristus ei pruugi alati piisata, sest köögi- ja tootmispinnad peavad olema bakterivabad. Koolitusel selgitatakse, kuidas valida õigeid puhastusvahendeid, millal ja kuidas erinevaid tööpindu puhastada, et saavutada maksimaalne ohutus.
  • Külmaahela säilitamine
    Paljud bakterid hakkavad aktiivsemalt paljunema teatud temperatuurivahemikus. Seetõttu on toiduhügieenikoolitusel oluline osa külmaahela õigel tagamisel. Õpitakse, kuidas mõõta temperatuure, kui tihti seda teha ja millised protseduurid kehtestada, et ükski toiduaine ei rikneks.
  • Ristsaastumise ennetamine
    Toore liha töötlemise ja valmistoitude käsitsemise vahele jääb õige desinfitseerimine ja puhtus. Koolituse käigus õpitakse, kuidas luua köögis või tootmisüksuses voog, mis vähendab saastumise riske eri töötasanditel (pesemine, tükeldamine, valmistamine, serveerimine).
  • Isiklik hügieen
    Kõik algab inimestest endist. Õigesti pestud käed, sobivad tööriided, peakatted ja tervisekontroll on vältimatu osa toiduhügieenist. Koolitus paneb erilist rõhku sellele, kuidas luua harjumusi, mis vähendavad haigustekitajate sattumist toidule.
  • HACCP-põhimõtted
    HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) on rahvusvaheline meetod, mis aitab tuvastada, analüüsida ja kontrollida võimalikke ohupunkte toidukäitlemise protsessis. Toiduhügieenikoolitus annab baasteadmised nendest põhimõtetest ning õpetab, kuidas neid ettevõttes või asutuses rakendada.

 

Kellele on toiduhügieenikoolitus suunatud?

  • Professionaalsetele kokkadele ja toitlustustöötajatele
    Restoranides, kohvikutes, cateringi-ettevõtetes töötavad inimesed vastutavad otseselt klientide tervise eest. Nende jaoks on oluline regulaarne teadmiste värskendamine, et olla kursis viimaste uuendustega toiduhügieenis.
  • Toiduainetetööstuse töötajatele
    Suures tööstuslikus tootmises on sageli keerukad protsessid ja palju inimesi, mistõttu on selge, et üksik viga võib tähendada laialdast terviseriski. Toiduhügieenikoolitus aitab ennetada vigu ning luua efektiivseid protsesse.
  • Asutuste personalile
    Koolid, lasteaiad, haiglad ja hooldekodud valmistavad päevas sadu, kui mitte tuhandeid toiduportsjone. Sealne toiduhügieenikoolitus peab olema detailne, sest tervislik toit on sihtrühma heaolu jaoks kriitilise tähtsusega.
  • Väikeettevõtetele ja kodukokkadele
    Kodukohvikud või väiketootjad on samuti kohustatud järgima toiduhügieeni norme. Sageli on neile väljakutseks piiratud vahendid või teadmistepagas, mistõttu on kvaliteetne koolitus vajalik..

 

E-toiduhügieenikoolituse eelis: paindlikkus ja mugavus

Tänapäeval on toiduhügieenikoolitus kättesaadav e-õppe vormis, mis sobib ideaalselt neile, kes ei saa osaleda koolitustel kindlatel kuupäevadel või kellaaegadel. Digitaalne õpe võimaldab:

  • Iseseisvat ajaplaneerimist: Kõigil õppijatel on võimalik koolitus läbi teha endale mugavas tempos.
  • Kulude kokkuhoidu: Puuduvad transpordi- ja ruumirendiga seotud kulud. Sageli on e-koolitused ka soodsama hinnaga.
  • Kohest tagasisidet: Testid ja kontrollküsimused võimaldavad saada kohest infot, kas oled teemad piisavalt omandanud. 

 

Kokkuvõte

Toiduhügieenikoolitus on palju enamat kui lihtsalt reeglite kogum, mida peab järgima. Tegemist on väärtusliku teadmistepagasiga, mis tagab, et toit jõuab tarbijateni puhtal, ohutul ja tervislikul kujul. Olenemata sellest, kas tegemist on suuremahulise toiduainetetööstusega, kooli- või haiglaköögiga, kodukohviku või restorani köögiga – õigeid töövõtteid, häid harjumusi ja kaasaegset teadmistepagasit vajavad kõik. Koolituste läbimine annab kindluse, et igasugune toiduvalmistamine vastab nii kehtivatele nõuetele kui ka tarbijate kõrgetele ootustele.

 

Loe veel: TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS: JUHEND OHUTU TOIDUKÄITLEMISE TAGAMISEKS

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS VEEBIS

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS Seda on vaja läbida kõigil töötajatel, kes puutuvad kokku toidu käitlemisega, (tootmine, kaubandus, toitlustamine vm.). Koolitust aktsepteerib Põllumajandus- ja Toiduamet.
Saadaval EESTI, VENE, UKRAINA, INGLISE keeles.
Koolitus on saadaval 24/7 ehk telli ja läbi siis kui ise soovid.
Toiduhügieeni e-koolitus - Koolitusveeb.ee

Toiduhügieeni koolitus

Hind16 €
Loe edasi

Video toiduhügieeni koolituse läbimise kohta:

5 LIHTSAT SAMMU TOIDUHÜGIEENI TUNNISTUSE SAAMISEKS

  • Registreeri kasutajaks
  • Vormista tellimus
  • Maksa ülekandega või läbi pangalingi
  • Läbi koolitus
  • Prindi tunnistus või saada e-mailile

See kõik saadaval 24/7

TAGATUD KVALITEET

Koolitus on vastavuses:

  • TUNNUSTATUD EESTI HARIDUSE KVALITEEDIAGENTUURI POOLT
  • ESIMENE, VANIM NING SUURIM VEEBIPÕHISE HÜGIEENIKOOLITUSE PAKKUJA EESTIS
  • ESMATELLIJALE 100% RAHA TAGASI GARANTII!

KVALITEEDIGARANTII

Kui koolitus ei sobi, tagastame esmatellijale 100% koolituse maksumuse. Loe lisaks SIIT.

Soovid koolitust tellida?

Registreeri kasutajaks

Registreeri

Tekkis küsimus?

Võta meiega ühendust

KONTAKT
Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Nõustun Kasutustingimused